החוק להגנת הסופרים והספרות בישראל
ההתאחדות הלאומית של המוציאים לאור (SNE) מברכת על קבלת חוק מחירי הספרים הדיגיטליים
ב-17 למאי הפרלמנט קיבל חוק חשוב בנוגע למחיר הספרים הדיגיטליים. ה-SNE מברכת על ההתגייסות הנרחבת של הסנטורים וחברי הפרלמנט הצרפתיים ביחס לתיק בעל חשיבות רבה לעתיד הספרים והיצירה, תוך הפגנת רצון עז לביסוס וקידום הרב-תרבותיות באירופה.
אמצעי רגולציה חדש זה הקשור לאפיק הספרים יקדם התפתחות הרמונית ומתמשכת של שוק מבטיח, ויפתח אופקים חדשים לדמוקרטיזציה של הקריאה, להפצת יצירות רוחניות ולחדשנות בעריכה ובשיווק.
דיגיטלי או מודפס, הספר הוא גורם מניע ראשוני של הרבגוניות התרבותית. בסביבה טכנולוגית חדשה המאופיינת ברמת תחרותיות גבוהה, חובה לשמור עליו מפני שחיקת ערך ברוטאלית העלולה, עם הזמן להתגלות כפטאלית לרבגוניות היצירה.
חוק חיוני ומידתי זה מכוון למטרה שחשיבותה עליונה. בדומה לחוק המחיר האחיד של הספר המודפס משנת 1981, הוא קובע שכל ספר דיגיטלי יימכר לקונים המצויים בצרפת באותו המחיר ללא תלות בנקודת המכירה. מחיר זה ייקבע באופן חופשי, בהתחשב במגוון ההיצע הדיגיטלי, ע"י המוציא לאור, עבור כל כותר בקטלוג שלו.
מתכונת זו אפשרה לשמר עבור הספר המודפס רשת נרחבת וצפופה של חנויות ספרים ומוציאים לאור בשטח צרפת ולשמור על תנאי התגמול של המחברים ובעלי הזכויות. הייתה בה גם תועלת לצרכנים, כיוון שלא הייתה לה כל השפעה אינפלציונית: מאז כינונה, המחיר הממוצע של הספר המודפס עלה פי שניים פחות מאשר מדד המחירים לצרכן.
בנוסף, ההתאחדות הלאומית של המוציאים לאור שואפת לכך שאימוץ שעור המע"מ המופחת לגבי הספרים הדיגיטליים, הכלול בחוק התקציב אשר ייושם החל מה-1 לינואר 2012, יאושר ברמה האירופאית; לפיכך היא תומכת במשימה שהוטלה על ז'ק טובון על-ידי נשיא הרפובליקה.
אנטואן גלימאר, נשיא ההתאחדות הלאומית של המוציאים לאור, ישתתף ב-24 וב-25 למאי הקרוב בכנוס ה-"G8 של האינטרנט". הוא לא יימנע מלהזכיר את הצורך לקיים ברשת מסגרת שתתמוך בפיתוח מתמשך של היצירה והביטוי התרבותי הרב גוני, במיוחד ע"י הכרה בזכויות היוצרים, אכיפה של רגולציה צודקת ואימוץ נהלים תקינים המותאמים לערוץ הפצה חדש זה.
סעיף 1
החוק הנוכחי חל על ספרים דיגיטליים המהווים יצירה רוחנית שנוצרה ע"י מחבר אחד או יותר והמשווקים בעת ובעונה אחת במתכונת הדיגיטלית ומפורסמים במתכונת מודפסת או העשויים, לאור תוכנם והרכבם להיות מודפסים, פרט לאלמנטים נלווים הספציפיים לעריכה הדיגיטלית.
צו מפרט את מאפייני הספרים עליהם חל החוק הנוכחי.
סעיף 2
כל אדם תושב צרפת המוציא לאור ספר דיגיטלי לשם הפצה מסחרית בצרפת מחויב לקבוע מחיר מכירה לציבור לכל סוג היצע, אם כיחידה או במקובץ. מחיר זה מובא לידיעת הציבור.
מחיר זה יכול להשתנות בהתאם לתוכן ההיצע ודרכי הגישה או השימוש.
הפסקה הראשונה אינה חלה על ספרים דיגיטליים, כגון אלו המוגדרים בסעיף 1, כאשר אלו מהווים חלק מהיצע המוצע בצורת רישיונות שימוש המצרפים לספרים הדיגיטליים הללו פונקציות ותכנים בעלי אופי שונה. רישיונות אלה, הנהנים מהפטור המוגדר בסעיף זה, חייבים להיות מיועדים לשימוש משותף ומוצעים למטרה מקצועית, של מחקר או הוראה במוסד להשכלה גבוהה במסגרת המצומצמת של מוסדות ציבוריים או פרטיים הרוכשים אותם לצרכיהם העצמיים, ללא אפשרות מכירה חוזרת.
צו קובע את תנאי ודרכי האכיפה של הסעיף הנוכחי.
סעיף 3
מחיר המכירה, אשר נקבע בתנאים שנקבעו בסעיף 2, מוטל על אנשים המציעים היצע של ספרים דיגיטליים לקונים הנמצאים בצרפת.
סעיף 4
מכירות בהנחה של ספרים דיגיטליים אינן מותרות, מלבד על פי ההוראות של סעיף L 121-35 בחוק הצרכנות, אם הן מוצעות ע"י המוציא לאור, בהתאם למוגדר בסעיף 2, בו-זמנית ובאותם התנאים לכלל האנשים הנזכרים בסעיף 3.
סעיף 5
על מנת להגדיר הנחה מסחרית ביחס למחירים הציבוריים שהוא מעניק לאנשים המציעים היצע של ספרים דיגיטליים לקונים המצויים בצרפת, המוציא לאור, כמוגדר בסעיף 2, ייקח בחשבון בתנאי המכירה שלו, את חשיבות השירותים האיכותיים אשר הוענקו על ידי האחרונים לשם קידום והפצה של הספר הדיגיטלי באמצעות פעילויות עידוד, תיווך, ויעוץ בקרב הציבור.
סעיף 6 5 ב'
סעיף L 132-5 בחוק הקניין הרוחני מושלם ע"י פסקה בנוסח דלהלן:
"חוזה ההוצאה לאור מבטיח למחברים, בעת השיווק או ההפצה של ספר דיגיטלי, שהתגמול הנובע מהפקת הספר יהיה צודק והוגן. המוציא לאור מדווח למחבר על חישוב התגמול באופן מפורש ושקוף."
סעיף 7 6
צו של מועצת המדינה קובע את קנסות העונשין החלים במקרה של הפרת הוראותיו של חוק זה.
סעיף 8 7
ועדת מעקב המורכבת משני חברי פרלמנט ומשני סנטורים, הממונים על ידי הועדות האחראיות על העניינים התרבותיים שאליהן הם שייכים, ממונה על המעקב אחר יישומו של החוק הנוכחי.
לאחר התייעצות עם ועדת המעקב, ולפני ה-31 ליולי של כל שנה, הממשלה תציג לפרלמנט דו"ח שנתי על יישום החוק הנוכחי, לאור התפתחות שוק הספרים הדיגיטליים הכולל מחקר ביחס לאימפקט על כלל האפיק.
דו"ח זה בודק במיוחד האם החלת מחיר קבוע לשיווק הספרים הדיגיטליים מביאה תועלת לקורא תוך עידוד פיתוח היצע חוקי עשיר, מגוון ואטרקטיבי, ומקדמת תגמול צודק והוגן של יצירת המחברים, תוך מתן אפשרות להשיג את יעד הרב גוניות התרבותית אליו מכוון החוק הנוכחי.